ליווי משפטי למעסיקים
ברגע שחברה מעסיקה עובדים, היא בעצם מנהלת עמם מערכת יחסים של עובד-מעביד שיש לה, בין היתר, פן משפטי. במצב דברים זה, חברה שרצונה להתנהל באופן חוקי ומסודר מומלץ שתיהנה מליווי של עורך דין הבקי בהלכות דיני העבודה. למעשה גם כאשר מערכת היחסים בין המעסיק לעובד מתנהלת על מי מנוחות יש הרבה מאוד 'עבודה משפטית' שוטפת אשר נדרשת למניעת סכסוכי עבודה משפטיים ומעסיק שלא בקי בחוק עלול לעשות טעויות שבהמשך הדרך הוא ישלם עליהן מחיר יקר.
קבלה לעבודה כדין
למעשה, חובות המעסיק מתחילות עוד בטרם תחילת העסקת העובד. אחד העקרונות בבסיס דיני העבודה הנו 'שוויון הזדמנויות' ולפי החוק כאשר חברה מעוניינת לשכור עובד עליה לנהוג באופן הוגן ושוויוני כלפי המועמדים ולא לקפח אותם על בסיס מין, דת או גיל. בשנים האחרונות הרבה מעסיקים זומנו לבית הדין לעבודה אחרי שמועמדים לעבודה הגישו נגדם קובלנות על אפליה במהלך ראיון העבודה ולעיתים אף בשל מודעת "דרושים" מפלה . בהתאם, התייעצות עם עורך דין לפני עוד טרם שלב העסקת עובדים או אפילו שילובם כיועצים בתהליך הסינון יכולה לחסוך למעסיקים (ומועמדים) הרבה מאוד עוגמת נפש (וכסף).
צריך לזכור שכל עובד בישראל מחויב לעבוד במסגרת של חוזה העסקה. מעביד המעסיק שכיר ללא חוזה כזה עלול למצוא את עצמו מחויב בסנקציות קשות. חשוב לדעת כיבמקרים מסוימים גם נותני שירות שמבחינת הצדדים נחשבים פרילנסרים או ספקים עשויים להיחשב על ידי בית הדין לעבודה כעובדים שזכאים לפיצויים וזכויות סוציאליות, זאת בנוסף לתמורה המשולמת להם בעד השירות שסיפקו. ליווי של עורך דין מקצועי בדיני עבודה עשוי לזהות סיטואציות כאלה מבעוד מועד ולמצוא פתרון שיענה על צורכי המעסיק והעובד.
חוזה העסקה שמונע בעיות
כאמור, כל עובד שכיר בישראל צריך לעבוד תחת חוזה העסקה. מעסיק אשר מעוניין לפעול בהתאם לחוקי העבודה ולהבטיח את האינטרסים שלו מומלץ שיפנה למשרד עורכי דין, המתמחה בדיני עבודה.
חוזה עבודה שינוסח וייערך על ידי עורך דין מומחה לדיני העבודה יכול לעגן את האינטרסים של המעסיק ובאותה נשימה לשמור על זכויות העובד כפי שהחוק דורש. זאת ועוד, מומלץ לערוך חוזה עבודה אישי לכל עובד היות ולכל עובד תנאי העסקה שונים וכל תפקיד וכל עובד טומנים בחובם (מבחינת המעסיק) ערך, הזדמנויות והתייחסות שונים, ולכן רצוי ונכון לעשות התאמות משפטיות ספציפיות בין חוזה העסקה אחד למשנהו.
התנהלות נכונה בשכירת העובדים והעסקתם בהתאם לחוקי העבודה ימנעו מהמעסיק הרבה מאוד בעיות. יחד עם זאת, כאשר חברות מעסיקות הרבה עובדים לאורך הרבה שנים עשויות להתעורר מחלוקות. גם סוגיות הפיטורין והפרישה גוררות עמן לעיתים מחלוקות. כפי שיש הליך נאות לקבלה לעבודה ישנו גם הליך נאות לפיטורין אשרכפוף לקיום הליך שימוע אשר יערך בהתאם לדין. מעסיקים רבים נוטים לוותר על שימוע או לקיים אותו כהליך סמלי ובית הדין לעבודה בהחלט עשוי לקבל תביעה על כך מאת עובד שפוטר. לכן, גם בסוגיות אלו רצוי להיוועץ במשרד עורכי דין המתמחה בדיני עבודה.